Alle Scholen verzamelen 2020-2021

Alle Scholen verzamelen 2020-2021

Basisschoolleerlingen doen onderzoek naar waterkwaliteit

Op vrijdagochtend 28 mei gaan ongeveer 2400 basisschoolleerlingen uit heel Nederland naar buiten om metingen te doen bij sloten, rivieren en kanalen in hun buurt. Zo helpen ze om de kwaliteit van het water in kaart te brengen en dragen ze bij aan internationaal onderzoek.

Onderzoek in de klas

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, zijn er dit jaar nog meer basisschoolleerlingen uit het hele land die erop uit trekken om de waterkwaliteit te meten. Ze gaan onder andere de planten en libellen langs de oever tellen, maar ook de geur, kleur en helderheid van het water bepalen en de pH-waarde, fosfaat, nitraat en aanwezige bacterie niveaus meten. De jonge onderzoekers moeten alle stappen nauwkeurig doorlopen, om ervoor te zorgen dat de resultaten officieel meetellen. Op die manier ontstaat een goed beeld van de ecologische kwaliteit van het water en de leerlingen gaan in de klas aan de slag met hun verzamelde gegevens. De resultaten uit het hele land zullen daarnaast geanalyseerd worden door de TU Delft, Wageningen University & Research en University College Roosevelt.

Drinkbare rivieren

Li An Phoa, oprichter van Stichting Drinkable Rivers, hoopt dat de leerlingen door hun deelname aan het onderzoek het belang van gezonde rivieren gaan inzien. “Drinkable Rivers zet zich in voor een wereld met drinkbare rivieren. Dat doen we onder meer door langs rivieren te lopen en onderweg met omwonenden onderzoek te doen naar de waterkwaliteit. Zo betrekken we volwassenen en kinderen bij onze missie en maken we hen bewust dat ze een rol kunnen spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van het water.”

Wetenschap in de klas

De Wetenschapsknooppunten van de Nederlandse universiteiten brengen wetenschap de klas in, onder andere door basisscholen en hun leerlingen uit te nodigen om mee te helpen bij het onderzoek van universiteiten. Bij dit evenement, onder de noemer ‘Alle Scholen Verzamelen!’ worden kinderen uit heel Nederland opgeroepen om op dezelfde dag mee te doen aan een onderzoek. Net als vorig jaar werkt Alle Scholen Verzamelen! dit jaar samen met Stichting Drinkable Rivers, die mensen mobiliseert om te zorgen dat rivieren weer drinkbaar worden. De stichting zal de resultaten gebruiken om de waterkwaliteit van Nederlandse wateren in kaart te brengen. Uiteindelijk is het hun doel om met behulp van vrijwilligers de waterkwaliteit van rivieren over de hele wereld te monitoren en mensen te leren hoe zij kunnen zorgen voor hun rivier.

Volg en deel!

Volg op 28 mei #ASV2021 op sociale media om te zien hoe het de leerlingen van groep 7 en 8 vergaat aan de waterkant. Doet jouw klas mee met Alle Scholen Verzamelen? Laat dan horen hoe jullie onderzoek verloopt via jouw eigen social media kanalen met #ASV2021. https://www.wetenschapsknooppunten.nl/alle-scholen-verzamelen/

meetlocaties Alle Scholen Verzamelen 2021  
Een overzicht van de meetlocaties tijdens Alle Scholen Verzamelen! 2021

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Welke nieuwsbrieven wilt u ontvangen?
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer