Wetenschapsknooppunt Eindhoven

Stichting Techniekpromotie vertegenwoordigt het Wetenschapsknooppunt Eindhoven.

Wetenschapsknooppunt Eindhoven

Het wetenschapsknooppunt Eindhoven richt zich op kinderen in de regio Eindhoven en hun ouders/verzorgers en leerkrachten. Samen met onze partners hebben we als doel om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met wetenschap en ze te helpen bij het ontwikkelen van een onderzoekende houding.

Een van de programma’s die worden ondersteund door de landelijke Wetenschapsknooppunten is Alle Scholen Verzamelen.

Alle Scholen Verzamelen

Tijdens Alle Scholen Verzamelen zijn groep 7 en 8 echte onderzoekers!

Alle scholen verzamelen - drinkable rivers

Samen met andere basisschoolleerlingen door heel Nederland verzamelen leerlingen data, die gebruikt worden bij een groot onderzoek. Dit jaar gaan we aan de slag met het onderwerp waterkwaliteit.

Alle Scholen Verzamelen! wordt georganiseerd door alle universiteiten van Nederland, via de lokale Wetenschapsknooppunten. In de edities van 2020 en 2021 werken we samen met Drinkable Rivers.

Lees meer

De resultaten van Alle Scholen Verzamelen 2021 zijn er!

Scholen in heel Nederland, van Limburg tot Groningen namen deel en hebben gemeten. De uitslag en resultaten kun je hier bekijken:

Beeld zegt meer dan duizend woorden ... in deze impressie video kun je zien hoe leerlingen met de opdracht aan de slag zijn gegaan.

Editie 2021: Citizen Science over waterkwaliteit

Door heel Nederland gaan kinderen uit groep 7 en 8 in mei 2021 rivieren, kanalen, beekjes en sloten onderzoeken. Op deze manier kunnen we zien hoe het gaat met de gezondheid van ons water. Een gezonde rivier is namelijk het resultaat van een gezonde leefomgeving. Hoe beter het daarom met onze rivieren gaat, hoe beter het met de natuur en omwonenden rond de rivier gaat. Samen zetten we ons in voor gezonde rivieren! Schrijf je klas in en ga op 28 mei 2021 op onderzoek uit naar de waterkwaliteit in jullie regio.

In mei 2020 is vanwege Corona een kleine editie geweest met alleen de ecologische testen over waterkwaliteit, bekijk hier het verslag. In mei 2021 worden hier ook de chemische testen aan toegevoegd en zullen circa 100 scholen mee mogen doen. Het Jeugdjournaal heeft een item gemaakt over de editie van mei 2020.

Drinkable Rivers

De editie van 2020 en 2021 is in samenwerking met de onderzoekers van Drinkable Rivers. De kwaliteit van het water in Nederland is op veel plaatsen onvoldoende, iets waar Drinkable Rivers verandering in wil brengen! Samen met lokale bewoners en scholen monitoren zij stromend, zoet water. Door zelf onderzoek te doen aan het water, krijgen ook de lokale bewoners te zien wat het belang is van een goede waterkwaliteit, en krijgen ze inzicht in de gezondheid van het oppervlaktewater.

Wat is een citizen science project?

Alle Scholen Verzamelen is een bijzonder project, dat wordt georganiseerd door alle Wetenschapsknooppunten door heel Nederland. Het is een citizen science onderzoek dat zich speciaal richt op kinderen. Dat betekent dat onderzoekers aan de universiteit de hulp inschakelen van kinderen uit het hele land, om samen een onderzoeksvraag op te lossen. Zo’n project is alleen een succes als er zo veel mogelijk kinderen meedoen. Want hoe meer kinderen er mee doen, hoe makkelijker je een enorme hoeveelheid informatie kunt verzamelen. Met de resultaten die de kinderen verzamelen dragen ze dus een onmisbaar stukje bij aan belangrijk onderzoek. En al die leerlingen worden dan voor even een echte onderzoeker!

Aanmelden

AlleScholenVerzamelen! 2021 zal plaatsvinden op vrijdag 28 mei. Wil je met je klas/school meedoen? Schrijf je dan hier in!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Wetenschapsknooppunt Eindhoven / Stichting Techniekpromotie houdt je via e-mail op de hoogte van het laatste nieuws en activiteiten van het Wetenschapsknooppunt.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Welke nieuwsbrieven wilt u ontvangen?
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer informatie

Alle Scholen Verzamelen! wordt georganiseerd door alle Wetenschapsknooppunten in Nederland. In de editie van 2020 en 2021 werken we samen met Drinkable Rivers.